Campingeigenaren profiteren nauwelijks van de stijging van het aantal campers in Nederland. Het aantal campers is in de afgelopen zes jaar gestegen van 60.000 tot 90.000.

Dat meldt RTL Nieuws maandag.

Gemeentes spelen in op de nieuwe populariteit van campers door gratis kampeerplekken aan te bieden. Dit is goed voor de omzet van de lokale middenstand en horeca.

De campingeigenaren zijn het echter niet eens met de gemeentes en noemen de gratis plekken broodroof. Ook mogen de gemeentes het waarschijnlijk helemaal niet aanbieden, omdat er sinds 1 juli een nieuwe wet is die stelt dat ze niet mogen concurreren met het bedrijfsleven. 

Belangenvereniging Recron spande een protest aan tegen nieuwe gratis plaatsen in de gemeente Oldambt en won dit proces. "Wij hebben dit gemeld bij de Autoriteit Consument en Markt. Uiteindelijk heeft de ACM toen bepaald dat de gemeente die plekken niet gratis mag aanbieden", aldus woordvoerder Bert Post. "Dus wij hebben ons kleine proefproces gewonnen."

Onduidelijk

Het is onduidelijk of de gratis camperplekken verboden zijn. "De discussie lijkt zwart-wit, maar dat is niet zo", zegt Frederique Hermie van waakhond ACM tegen RTL Nieuws. De gemeentes kunnen aangeven dat de plekken van economisch belang zijn, wat niet het geval was bij de gemeente Oldambt, en ACM kan geen boetes opleggen.