Niet alleen Frankrijk, maar ook Nederland kampt met een tekort aan koks. 

Dat zegt Ricardo Eshuis, directeur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca, in gesprek met NU.nl.

Vooral in het westen van het land, met name in de Randstad, blijven vacatures soms wel een halfjaar openstaan. "Nu wij uit de recessie komen, gaan mensen meer uit eten en komen er veel nieuwe eetgelegenheden bij. Daar zijn dus meer koks voor nodig", legt Eshuis uit.

Vrijdag werd bekend dat in Frankrijk een tekort aan koks dreigt. Betrokken organisaties laten weten dat er te weinig jongeren zijn die zich voor deze sector laten opleiden.

Taal en rekenen

Volgens Eshuis is er in Nederland wel genoeg animo voor de koksopleiding maar struikelen veel jonge studenten over de strenge taal- en rekeneisen in de MBO koksopleiding. "Er sneuvelen studenten die misschien niet perfect kunnen spellen, maar wel verdomd goed kunnen koken. Zonde."

Ook zou de keuze voor een andere carrière op latere leeftijd zorgen voor veel uitval bij koksopleidingen. "Werken in de horeca betaalt vaak niet goed, je maakt veel overuren en er is een gebrek aan doorgroeiperspectief. Dat maakt dat het voor jonge mensen onaantrekkelijk is om in deze richting te blijven werken."

Iets speciaals

Eshuis stelt dat werkgevers tegenwoordig hoge eisen hebben. In de horeca wordt het 'grote grijze middensegment' steeds kleiner, want ondernemers willen allemaal 'iets speciaals' aanbieden.

"Als je als ondernemer een sushi-restaurant wilt openen, dan heb je een sushi-chef nodig. Daarvoor heb je wel iemand nodig die goed is opgeleid. En juist die mensen zijn nu schaars."