Door het alsmaar meer verwijderen van E-nummers door producenten op verpakkingen, worden consumenten voor de gek gehouden. 

Dat stelt consumentenorganisatie foodwatch maandag tegenover NU.nl. 

De ontwikkeling van het omzeilen van de vermelding van E-nummers wordt het 'clean label movement' genoemd: etiketten zo natuurlijk mogelijk laten ogen. Hierbij worden steeds meer E-nummers niet vermeld als E-nummer, maar bijvoorbeeld met termen als antioxidanten of gistextracten. 

Zondag berichtte Het Parool dat voedselproducenten er steeds vaker voor kiezen op hun verpakkingen niet E-nummers te vermelden, ook al zitten die wel in het product.

E-nummers zijn door Europa goedgekeurde hulpstoffen. Voorbeelden van toevoegingen zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen.

Vermijden

Consumenten hebben steeds meer het gevoel dat E-nummers slecht zijn voor de gezondheid. Ze verdwijnen daarom ook steeds vaker van verpakkingen. Een woordvoerder van Unliver liet aan de krant weten additieven waar mogelijk te vermijden. "Rodepeper­extract is uitstekend te begrijpen voor de consument en we zetten het dus eerder zó op de verpakking dan als E160c." Ook Nestlé heeft aangegeven hun E-nummervermeldingen onder de loep te nemen. 

Foodwatch benadrukt dat het knap lastig is om de E-nummers te herkennen als ze anders worden omschreven. "Je moet dan honderden uit je hoofd leren om alle producten te herkennen", aldus Ilse Griek, directeur van de consumentenorganisatie. 

Vegetariërs

Griek: "Je helpt de consument hier niet mee. Het werk misleidend. Vegetariërs willen bijvoorbeeld extra letten op E-nummers die gewonnen zijn uit dierlijke materie. Die mensen willen bijvoorbeeld snoepjes waar gelatine in zit wat afkomstig is van varkens vermijden. Dat wordt dan heel lastig, want het staat dan ook niet meer op de verpakking."

"Mensen worden voor de gek gehouden. Ze willen geen E-nummers en denken dan ook dat die er niet inzitten als het niet op de verpakking staat."