Amsterdam heeft wel topmusea, maar mist buiten de P.C. Hooftstraat om topretail. 

Dat stelt Marcel van Aelst, die over enkele weken stopt als directeur van het Okura in een interview in het Parool.

"In de Kalverstraat kan je alleen nog maar spijkerbroeken en t-shirts kopen. Wij hebben geen Champs-Elysées", aldus Van Aelst.

De directeur noemt de hoofdstad dan ook wat verpauperd. "Zo'n Kalverstraat mag er van mij best zijn, maar ik vind het jammer dat er geen straat in Amsterdam is met echte allure. Dat zou het Rokin bijvoorbeeld moeten zijn."

Tevens heeft Van Aelst kritiek op de bezuinigingen op de promotie van Amsterdam. De nieuwigheid van het Rijksmuseum en het Van Gogh Museum is er voor toeristen snel af, denkt hij.

Promotie

"De gemeente heeft besloten dat I Amsterdam in 2017 350.000 euro minder budget krijgt, en in 2018 nog eens 200.000 euro minder", zegt Van Aelst. "Maar de gemeente pakt jaarlijks wel 35 miljoen euro aan toeristenbelastingen. Dat zien we niet terug in de promotie van de stad."

Nieuwe hotels in de stad ziet Van Aelst als beddenfabrieken zonder toegevoegde waarde. "Het Waldorf Astoria vind ik een aanwinst. En ik weet dat andere luxe ketens plannen hebben in de stad, ook dat geeft cachet. Maar is daar ruimte voor?", vraagt hij zich af in het Parool.