'Nederlanders krijgen zorgkosten Griekenland gewoon terug'

Nederlanders die op vakantie zijn in Griekenland hoeven zich geen zorgen te maken over de dekking van eventuele zorgkosten. Duitse toeristen werden hier vrijdag wel voor gewaarschuwd.

Zorgverzekeraars Nederland laat aan NU.nl weten geen reden te zien om alarm te slaan. "Wij gaan ervan uit dat zorg aan verzekerde Nederlanders in Griekenland gewoon gedekt wordt. Zij hebben binnen de Europese Unie recht op dezelfde zorg als in eigen land." Uitzondering zijn dure privéklinieken, die doorgaans niet door verzekeraars gedekt worden.

Voor Duitse toeristen bleek vrijdag dat er wel problemen kunnen ontstaan. De Griekse instantie die de zorgkosten dekt heeft schulden bij de Duitse Centrale Vereniging voor Zorgverzekering (GKV). Daarom vrezen artsen dat ze hun declaraties niet terugkrijgen. Voor Nederlanders gaat die situatie niet op.

Contant betalen

Zorgverzekeraar VGZ heeft dan ook geen zorgwekkende signalen gekregen. "Wel zou het kunnen voorkomen dat Griekse ziekenhuizen de internationale zorgpas niet accepteren, maar om contant geld vragen. Dat is tegen de EU-afspraken." De internationale zorgpas, de European Health Insurance Card (EHIC), staat meestal op de achterkant van de verzekeringspas.

Ook bij de ANWB zijn geen meldingen van Nederlandse toeristen met problemen in Griekenland binnengekomen. De organisatie adviseert reizigers wel om bij kosten tot de 250 euro contant te betalen, en die kosten later bij hun verzekering te declareren.

Lees meer over:
Tip de redactie