Na 2016 krijgt de binnenstad van Amsterdam voorlopig geen nieuwe hotels meer. Het voormalige Paleis van Justitie is een van de laatste gebouwen die wordt getransformeerd.

Een woordvoerder van de gemeente laat in het Financieele Dagblad (FD) weten dat bewoners het wel even genoeg vinden. Daarom hanteert de gemeente sinds vorig jaar een stop op het aantal nieuwe hotels.

Het is nog niet bekend of er ook buiten het centrum een rem komt op de hotels. "In het najaar komt het college met nieuw beleid, en mogelijk met een aanscherping", aldus de woordvoerder.

Groei

Het aantal hotels en slaapplekken in de hoofdstad is harder gegroeid in de afgelopen jaren dan de gemeente had voorzien. Dit jaar komen er drieduizend kamers bij. Vorig jaar was dat 1.300 en in 2016 nog eens 1.366.

Hoewel bestaande hoteleigenaren vreesden voor concurrentie, kwamen er meer toeristen naar de stad. De gemiddelde hotelbezetting bleef daarom hoog (90 procent in augustus).

Tussen 2013 en 2014 stegen de prijzen voor een overnachting naar gemiddeld 141 euro per nacht, zo bleek uit cijfers van Hotels.com.

Paleis van Justitie

In juni werd bekend dat het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in wordt omgebouwd tot een luxe vijfsterrenhotel.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat het pand voor 61,3 miljoen euro is verkocht aan een projectontwikkelaar uit Den Bosch.

Het ombouwen van een kantoor naar hotel is een populaire methode om leegstand aan te pakken.