Nooit eerder begon de laatste julidag zo koud als dit jaar. In het Gelderse Deelen was het om 6.40 uur precies 4 graden. 

In De Bilt kwam de minimumtemperatuur een uurtje eerder uit op 5,1 graden, meldt Weeronline vrijdag. De periode tussen 20 juli en 20 augustus is doorgaans de warmste tijd van het jaar.

Sinds de weermetingen in 1901 begonnen staat het oude minimumtemperatuurrecord op 5,9 graden in De Bilt.

Voor veel campinggasten, vooral op de Veluwe, kwam de kou nogal rauw op het tentdak: aan de grond was daar met 1,2 graden zelfs bijna sprake van vorst aan de grond. In het noordelijk kustgebied was het op de vroege vrijdag 31 juli relatief het 'warmst' met 11,8 graden. In Noord- en Zuid-Holland kwam het kwik aan de kust niet onder de 11,4 graden.

Zonnig

"De steenkoude nacht is overigens een voorbode van een prachtig weekeinde. Vrijdag is een opmars met flinke zonnige perioden en ook zaterdag schijnt de zon veelvuldig", aldus een woordvoerder van Weeronline.

Zondag wordt het volgens hem op veel plaatsen al zomers warm met maxima van 25 tot 27 graden. "Maandag wordt waarschijnlijk de vijfde landelijke tropische dag van deze zomer met maxima van 30 tot 33 graden."

Actueel weerbericht