Vrienden, familie of buren wordt geadviseerd een kijkje te nemen bij de woning van bekenden die op vakantie zijn.

Dat adviseert het Verbond van Verzekeraars zondag, omdat de zomerstorm van zaterdag mogelijk schade heeft aangericht. "Laat iemand die de sleutel heeft langsgaan om de tuin en het dak te inspecteren", zegt een woordvoerder.

"Is er schade dan wordt die alleen maar groter als er niets mee gebeurt. Het kan daarnaast ook tot onveilige situaties leiden."

Volgens de woordvoerder is er op z’n vroegst op maandag iets te zeggen over de financiële schade van de zomerstorm. "Dat is op dit moment nog met geen mogelijkheid te zeggen. Maandag gaan de verzekeringskantoren open en komen de eerste claimprognoses binnen."

Reisverzekering

Er wordt een ander type schade verwacht omdat zomerstormen amper voorkomen. Zo zullen ook kapotte tenten en caravans en andere schade van vakantiegangers gemeld worden. 

Die mensen zullen een beroep doen op hun reisverzekering in plaats van de inboedelverzekering. "Die schade wordt heus wel vergoed. Mensen hebben een verzekering voor dit soort onverwachte schade", zegt de woordvoerder.

Stormschade aan auto's zal waarschijnlijk in de meeste gevallen worden gedekt door de verzekering. "Officieel moet er sprake zijn van windkracht 9, maar ook als de schade is ontstaan bij windkracht 7 zal iemand met een verzekering met beperkt casco zijn of haar schade gewoon vergoed krijgen.''

Claims

Het verbond verwacht de meeste claims uit het kustgebied en de stadsregio's Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De hevigheid van de storm in combinatie met de bevolkingsdichtheid is daarbij van belang.

Zondag meldde Staatsbosbeheer al dat de schade aan de natuur het grootst is in Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.