Meer dan 100.000 mensen hebben een petitie ondertekend tegen de tijdelijke sluiting van een strand aan de Franse Rivièra.

Dat meldt de BBC zondag. Aanleiding is de komst van de Saoedische koning Salman in een grote villa aan het strand van Vallauris. 

Het hele gezelschap van de koning, zo’n duizend mensen, arriveerde zaterdag op het vliegveld van Nice in twee Boeing 747’s. Het gezin van de koning verblijft in de villa, die tussen Marseille en Antibes ligt. Zo’n zevenhonderd anderen slapen in hotels in Cannes.

De koning blijft drie weken, het strand bij de villa wordt al die tijd afgesloten voor publiek. Ook mag niemand binnen driehonderd meter van de villa komen. 

Openbaar

Waar de hotelmanagers in Cannes blij zijn met de komst van de koning en zijn gevolg, zijn de inwoners van het plaatsje boos.

"Natuur is een openbare plek en moet voor iedereen beschikbaar moet zijn, voor inwoners, toeristen, landgenoten, buitenlanders en mensen die onderweg zijn", aldus de petitie. "We vragen de staat om het fundamentele principe van de gelijkheid van alle inwoners te garanderen."

De burgemeester van Vallauris heeft een brief geschreven aan de Franse president Hollande over het werk dat zonder toestemming aan de villa is gedaan. Zo is er een cementen platform op het strand gegoten om een lift naar de villa te kunnen plaatsen. De bezoekers hebben beloofd om dit weer weg te halen bij hun vertrek.

"We begrijpen de veiligheidsmaatregelen en het grotere landelijke belang van dit bezoek van de koning, maar niemand kan zichzelf boven de wetten van ons land plaatsen", aldus burgemeester Michelle Salucki.