ANWB adviseert vakantieverkeer op de weg

Experts van de ANWB onderwerpen het vakantieverkeer zaterdagochtend aan een uitgebreide controle. Uit een soortgelijke actie van vorig jaar bleek dat de helft van de vakantiegangers daar baat bij hadden. 

"Zo zien we vaak dat mensen de caravan helemaal volstouwen. Dat is onwetendheid: je kunt zware spullen beter in de auto leggen, dat rijdt een stuk beter. De caravan is van zichzelf al erg zwaar", zegt  Arnoud Broekhuis van de ANWB. 

Veel mensen nemen producten mee die overval verkrijgbaar zijn. "Vorig jaar had iemand 100 liter water bij zich. Echt onnodig.''

Belangrijker is het volgens de ANWB om plaats te reserveren voor een reserveband, gereedschap en een verbanddoos. En dan zijn er nog de wettelijke verplichtingen. Zo moeten automobilisten in Frankrijk een ongebruikte alcoholtester bij zich hebben. Gevarendriehoeken en veiligheidshesjes zijn in de meeste Europese landen vereist.

Auto

Los van de belading kijken de experts tijdens de ‘vakantiecheck’ ook naar zaken als bandenspanning, vloeistoffen en verlichting. De controle is gratis en Broekhuis verzekert dat die van zaterdag doorgaat, in tegenstelling tot een soortgelijke actie die de ANWB vorige week bij Zevenaar wilde houden. Op de parkeerplaats was bij nader inzien te weinig plaats.

Op de wegen richting het zuiden wordt komend weekend overigens flinke drukte verwacht, maar van een ‘zwarte zaterdag’ is nog geen sprake. "Dat is pas volgende week als Frankrijk én Italië vakantie krijgt", vertelt Ad Vonk van de ANWB. Als vakantiegangers toch graag het drukke verkeer op zaterdag trotseren, wordt hen geadviseerd vroeg te vertrekken. "Maar je krijgt altijd met drukte te maken."

Het wordt zaterdag een zware dag op de weg. Daarbij is het in Frankrijk druk rond Parijs vanwege onder meer de Tour de France en in Lyon vanwege protsteren boeren. Daar komt slecht weer bij. De verkeersinformatiedienst heeft voor zaterdag code geel uitgegeven en adviseert vakantiegangers met een caravan of aanhangwagen thuis te blijven. 

 Vakantiegangers kunnen net voordat ze bij Hazeldonk, onder Breda, het land uitrijden, nog even hun auto en caravan laten nalopen.

Lees meer over:
Tip de redactie