Het Belgisch ministerie voor Landbouw en Visserij weet niet waarom de kwaliteit van rundvlees uit hun land structureel te hoog is ingeschat.

Dat zegt een woordvoerder tegen Boerderij.nl

Die verklaring komt in een reactie op een bericht van het Vlaams infocentrum land en tuinbouw (Vilt) op basis van de slachtcijfers van 2014.

Zij concludeerden eerder deze week dat 26,5 procent van de Belgische slachtrunderen onterecht hoger werd gewaardeerd op de daarvoor gebruikte Seurop-classificering.

Het aantal foutieve indelingen liep bij mannelijke dieren op naar 34 tot 46 procent, bij vrouwelijke dieren werd ruim een kwart te hoog ingeschaald.

Belgisch rundvlees wordt ook aan Nederland verkocht. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt in een reactie aan Boerderij.nl ervan uit te gaan dat inkopers van supermarkten zelf letten op de geleverde kwaliteit vlees.

Waarde

De structurele overwaardering van de betere vleesdieren, zorgt er op termijn voor dat minder hooggeschaalde dieren heel weinig waard worden omdat de middenkwaliteit door deze inschalingsfraude uit het systeem werd weggeduwd. 

Met het onderzoek van het Belgische ministerie voor Landbouw en Visserij werd geprobeerd een verklaring te vinden voor de vele overwaarderingen. Een woordvoerder zegt nu geen duidelijk antwoord te hebben. "Misschien is dat al een signaal op zich", zegt hij tegen Boerderij.nl.