Vierdaagseloper eet meer groente en fruit

Deelnemers van de Vierdaagse eten veel meer groente en fruit dan de gemiddelde Nederlander.

Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder 3.000 wandelaars die dit jaar aan de 99e editie van de Vierdaagse meedoen.

"Uit de voedingsvragenlijsten dat Vierdaagsewandelaars meer fruit en groenten eten dan de doorsnee Nederlander", zegt professor Maria Hopman, die het onderzoek van het Radboudumc leidt. 

Wandelende vrouwen eten meer groente en fruit dan de mannen die meedoen. Opvallend is dat de consumptie toeneemt naarmate de deelnemers ouder zijn. Hopman: "De gezondste eters binnen de Vierdaagse zijn vrouwen boven de zestig."

De gemiddelde Nederlander haalt de dagelijkse aanbevolen twee ons groente en twee stuks fruit niet. De Vierdaagselopers zitten er volgens inspanningsfysioloog Hopman niet ver vanaf.

Bloedonderzoek

Volgens Hopman scoren de wandelaars ook goed bij bloedonderzoeken. Ze hebben hogere hemoglobinewaarden dan de gemiddelde Nederlander. Hemoglobine zorgt dat zuurstof en koolstofdioxide door het bloed vervoerd worden.

Bij de mannelijke Vierdaagselopers is deze waarde gemiddeld 9,6 en bij vrouwelijke wandelaars 8,8. De gemiddelden bij de Nederlandse bevolking zijn respectievelijk 8,5 en 7,5.

De deelnemers scoren ook goed op de aanwezigheid van vitamine B12, foliumzuur, ijzer en magnesium. Hopman: "Het aantal mensen dat tekorten heeft, is zeer gering. Opvallend is dat vrouwen nog beter uit de bus komen wat bloedwaarden betreft dan mannen."

Vette vis

Alleen vis wordt door de lopers nog te weinig gegeten, dat geldt ook voor andere Nederlanders. Waar de Gezondheidsraad adviseert om eenmaal per week een vette vis te eten, heeft maar één op de vier er regelmatig eentje op het menu.

Vrijdag is de laatste dag van de Vierdaagse in Nijmegen. De wetenschappers blijven de gegevens van de wandelaars ook morgen onderzoeken. Ze willen weten of iemand die veel beweegt vanzelf ook gezonder gaat eten. 

Bij 1.100 lopers werd voor de aanvang van de Vierdaagse bloed afgenomen. Ook werden zij bevraagd over hun eetgewoonten. Tijdens het evenement zijn dagelijks honderd wandelaars aan een intensiever onderzoek onderworpen.

Volg voor het laatste nieuws, routekaarten en extra informatie ons Vierdaagsedossier en ook @NUvierdaagse op Twitter.

Heeft u foto's van de eerste dag van de Vierdaagse? Upload deze op NUfoto.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse maken we uitzendingen met live beelden van lopers en toeschouwers die langs de kant staan. Doet u mee?

Lees meer over:
Tip de redactie