De samenstelling van budgetmerken doet niet onder voor huismerken en A-merken. Dit concluderen Franse onderzoekers. 

Zij vergeleken meer dan 16 duizend verwerkte voedingsmiddelen met elkaar. 

De aan de Franse overheid gelieerde instellingen Anses en Inra hebben laten checken hoe het is gesteld met de voedingswaarde van budgetproducten in supermarkten. Het rapport is woensdag gepubliceerd op de website van Oqali. 

De vergelijking betrof A-merken, huismerken, budgetmerken van huismerken en producten van supermarkten zoals Aldi en Lidl. Onder meer vleeswaren, snacks, zuivel brood, frisdranken en chocolade werden met elkaar vergeleken.

Budgetmerken blijken in samenstelling van ingrediënten niet onder te doen voor de huismerken van supermarkten of A-merken. "Er zijn weliswaar verschillen aan te wijzen, maar die zijn niet te veralgemeniseren en spelen tussen alle producten in alle kanalen", aldus de onderzoekers.

Wel wijzen zij erop dat consumenten die uitsluitend boodschappen uit het goedkoopste marktsegment kopen, een licht tekort aan eiwitten zouden kunnen oplopen. 

De onderzoekers zwakken die constatering echter onmiddellijk af omdat die slechts gebaseerd is op een simulatiemodel. Oqali pleit tot slot van het rapport voor veel uitgebreidere dataverzameling om harde conclusies te kunnen trekken.