Vanwege het late en koude voorjaar zal het Nederlandse aanbod van zowel appels als peren dit jaar naar verwachting 6 tot 7 procent kleiner uitvallen dan in 2014.

Dit meldt GroentenFruit Huis dinsdag.

De maat van de vruchten aan de boom blijven op dit moment in groei achter op 2014. De oogstraming komt uit op 330 miljoen kilo appels en 327 miljoen kilo peren.

Ten opzichte van de grote oogst van 2014 komt dit neer op een 7 procent kleinere appeloogst en is de productie van peren naar verwachting 6 procent kleiner.

Elstar

De raming van het belangrijkste appelras Elstar valt 3 procent lager uit. Ook van de rassen Jonagold en Golden Delicious zal vooral door een kleiner oppervlak waarschijnlijk minder geplukt gaan worden dan een jaar terug. Het aanbod van Kanzi, het derde appelras in Nederland, stijgt jaarlijks licht.

De oogst van Conference peer, goed voor 80 procent van de Nederlandse perenoogst, zal naar verwachting uitkomen op 262 miljoen kilo. Dit is 5 procent minder dan vorig jaar, maar wel meer dan in 2013. Ook bij het tweede ras, Doyenné du Comice, is sprake van een kleiner aanbod.