Wie vrijdag of zaterdag op vakantie gaat richting de Alpen moet onderweg rekening houden met hoge temperaturen. Dat meldt de ANWB donderdag.

Vooral in Oostenrijk en Noord-Italië kan het zo'n 38 graden worden. Die hoge temperatuur wordt onder meer verwacht rond Florence (vrijdag en zaterdag) en Lyon (vrijdag).

Het warme weer kan in Oostenrijk bovendien gepaard gaan met zware onweersbuien.

De ANWB geeft bij dergelijke weersomstandigheden het advies om op tijd te tanken, opdat de motor en airco niet uitvallen in de file. Ook extra pauzes inlassen en voldoende eten en drinken meenemen is nodig omdat de reis langer kan gaan duren dan verwacht.

Ook is het verstandig de ramen achterin af te schermen waardoor kinderen en huisdieren niet in de volle zon zitten.

Wegdekschade

De ANWB waarschuwt weggebruikers in Zuid-Duitsland ook voor wegdekschade als gevolg van de hitte. Onder meer op de A3 (Neurenberg-Passau), de A5 (Karlsruhe-Basel) en snelwegen rond München geldt daarom een snelheidsbeperking van 80 kilometer per uur.

In Nederland valt het dit weekend nog reuze mee met de warmte. Het wordt zonnig, 20 tot 25 graden met een kleine kans op een bui, aldus het KNMI donderdag. Na het weekend wordt warmer weer verwacht.