De vastentijd is voor een groot deel van de moslims donderdagavond na zonsondergang afgesloten. Vanaf vrijdag wordt drie dagen lang het Suikerfeest gevierd, oftewel het Id-al-Fitr. Moslimvrouwen- en mannen halen daarvoor hun mooiste kleren uit de kast.

De exacte datum van het Suikerfeest hangt af van het verschijnen van de sikkel van de nieuwe maan en welke jaarkalender moslims aanhouden, de islamitische of de internationale.

Feestgebed

Bijna iedereen begint het Suikerfeest met het uitspreken van het feestgebed in de moskee. Alleen vrouwen blijven soms thuis, omdat ze de maaltijd willen voorbereiden of vanwege de drukte in de moskee. Daarna gaat veel tijd op aan familiebezoek en gezamenlijk eten, vooral veel zoetigheid.

De islamitische vastenmaand begon een maand geleden. Met het vasten, een van de vijf religieuze verplichtingen voor moslims, gedenken ze dat de profeet Mohammed de eerste van zijn openbaringen ontving.

Dertig dagen lang mochten moslims tussen zonsopgang en -ondergang niet eten, drinken en roken en moesten ze zich onthouden van geslachtsgemeenschap.

In 60 seconden: Wat is de ramadan?

Animatie door in60seconds