Nieuwe criteria voor 'Ik kies bewust'-vinkje

Het bekende vinkje van Stichting Ik Kies Bewust is aan nieuwe criteria onderworpen, waardoor honderden producten gezonder moeten worden of het vinkje kwijtraken.

Dat meldt Stichting Ik Kies Bewust donderdag.

De stichting streeft ernaar dat zo veel mogelijk producten geïnnoveerd gaan worden. De branche krijgt tot 1 januari 2017 de tijd om hun aanbod te verbeteren.

In verschillende productgroepen zijn de maximaal toegestane hoeveelheden verzadigd vet, suiker, zout en/of calorieën aangepast.

Zo is in de kaascategorie het verzadigd vetcriterium met 12,5 procent teruggebracht en is voor ontbijtgranen de hoeveelheid toegestane natrium met 20 procent teruggeschroefd.

Ook zijn sommige productgroepen van indeling veranderd. Zo vallen vruchtensappen niet meer onder de basisvoeding en horen thee en koffie nu bij de basisproductgroep water.

Herzien

De criteria voor de hoeveelheid verzadigd vet, suiker, zout, calorieën en vezels die in producten mag zitten, wordt elke vier jaar herzien. De producten moeten aan de eisen blijven voldoen in de hoop dat deze steeds een beetje gezonder worden.

Het te veel innemen van die voedingsstoffen kan gelinkt worden aan veel welvaartsziekten, zoals diabetes type 2, diabetes, hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker.

Om het voedselaanbod gezonder te maken, probeert de branche zich te houden aan de gestelde criteria, opgesteld door onafhankelijke wetenschappers en het Voedingscentrum.

Daarbij wordt gekeken of de nieuwe verbeteringen haalbaar zijn en of de smaak niet te veel verandert. Is dit wel het geval, dan haken bedrijven en consumenten af.

Reduceren

"Er is nog heel veel te doen om de voedselomgeving beter te maken", zegt Kees de Graaf, voorzitter van de wetenschappelijk commissie die bij het creëren van de criteria betrokken is. "De energiedichtheid moet omlaag en de hoeveelheid verzadigd vet, toegevoegd suiker en zout moet gereduceerd."

Tegelijkertijd moet de betere voeding lekker blijven. Daar ligt volgens De Graaf de uitdaging. "Dat is geen sinecure, want vet, suiker en zout zijn smaakmakers."

Lees meer over:
Tip de redactie