De Vegetariërsbond heeft vrijdag op het Museumplein in Amsterdam 1900 mensen aan tafel gekregen voor een vegetarische maaltijd. 

Daarmee is het record Langste Vegetarische Tafel gevestigd, meldt de organisatie. Voor het megabanket, op het Amsterdamse Museumplein, stonden ruim twintig vrijwilligers drie dagen in de keuken.

Ze verwerkten onder meer 400 kilo tomaat, 100 kilo pompoen, 30 kilo ui, 30 kilo paprika, 30 kilo vegetarisch gehakt, 90 kilo gegrilde vegetarische stukjes, 30 liter zonnebloemolie, 3 kilo paprikapoeder en 1900 tortillawraps.

Iedereen mocht komen mee-eten, maar het ging niet alleen om het record, de bond wilde er ook iets mee zeggen: de productie van vlees is de grootste vervuiler, op zware industrie na. "En je kunt prima lekker eten zonder vlees."

Kleine variaties

De regen kon de 1900 vegetariërs niet deren: voorzien van paraplu's en regenjassen aten zij gewoon door. Overigens wordt het record niet geaccepteerd door het beroemde Guinness Book of World Records, meldt NOS"Dan zouden we heel veel dezelfde records krijgen met kleine variaties", aldus een woordvoerder van het boek.

De Langste Vegetarische Tafel was dit jaar voor de vijfde keer. Vorig jaar is het wereldrecord verbeterd tot 1750 eters. Tot 2013 stond het record op naam van de stad Mechelen, met duizend deelnemers.