Reizigers testen vrijdag en zaterdag potentiële nieuwe OV-fietsen in Utrecht. Middels een test-parcours op het Jaarbeursplein worden zes verschillende fietsen getest.

Op het parcours kunnen reizigers de ‘kandidaat-OV-fietsen’ uitproberen in de meest voorkomende verkeersituaties; van manoeuvreren in een scherpe bocht tot plots remmen voor een stoplicht.

De NS heeft momenteel 8.500 huurfietsen op zijn stations staan. Volgens de NS maken mensen elk jaar ruim 1,5 miljoen ritten met de OV-fietsen die er nu zijn. Dat stijgt waarschijnlijk met 200.000 per jaar. 

"Het gebruik van de OV-fiets stijgt zo snel dat er meer fietsen bij moeten komen elk jaar", aldus een woordvoerder van de NS. "Er is niets mis met de oude fietsen, maar dat zijn modellen van vijf jaar geleden. Wij willen weten welke fiets de reiziger in 2015 het prettigst vindt."

Cijfer

Na het testen van een fiets kan de reiziger de fiets een cijfer geven. "Wij konden dit natuurlijk ook privé testen op een industrieterrein, maar de input van de allerdaagse reiziger is voor ons heel belangrijk", meldt het spoorbedrijf. 

Aan het eind van het weekend is bekend welke fiets de favoriet van de reiziger is. Vervolgens worden de fietsen door deskundigen beoordeeld op aspecten als duurzaamheid, robuustheid, veiligheid en comfort. Volgend jaar moeten de nieuwe fietsen beschikbaar worden.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload beeld via NUfoto

Video: Utrecht test nieuwe OV-fietsen