Ambtenaren en onafhankelijke deskundigen pleiten ervoor dat landen als Nederland het negatieve reisadvies naar Nepal nuanceren. 

De Nepalese overheid vreest 40 procent van de inkomsten uit toerisme te verliezen, na de zware aardbeving in april. Dit is volgens onafhankelijke deskundigen en ambtenaren onnodig, meldt de Volkskrant dinsdag. 

De VS, het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland pasten afgelopen dagen hun reisadvies voor Nepal al aan. Zij waarschuwen alleen nog voor de zwaarst getroffen regio's.

Nederland en andere EU-landen raden een reis naar Nepal af, behalve als die 'strikt noodzakelijk' is. "We baseren ons reisadvies op diverse bronnen", aldus een zegsman van Buitenlandse Zaken in de krant. "De aanpassing door de VS en het VK zijn voor ons geen reden om dat meteen te veranderen."

Tijdens de heropening van het beroemde Durbar-plein in Kathmandu verzekerde de Nepalese minister van toerisme al dat Nepal veilig is. 

Wandelroutes

Slechts 11 van de 75 regio's zijn getroffen, verzekert het ministerie, drie van de 35 belangrijkste wandelroutes zijn dicht en één van de acht Unesco Werelderfgoedlocaties is beschadigd.

Ook de Nederlandse touroperater SNP vindt het negatieve reisadvies onnodig. "Integendeel, het is nu belangrijk om te gaan", zegt directeur Gert Nieuwboer. Volgens zijn Nepalese agent zijn hooguit twee routes in de brochure onzeker. In het regenseizoen, dat tot oktober duurt, zijn veel wandelroutes sowieso afgesloten.