Weekend zonder problemen voor NS en Prorail

De NS en Prorail kijken met een goed gevoel terug op het weekeinde. Het vervoer van de vele mensen naar de twee etappes in de Tour de France verliep zonder problemen, zo stellen de twee organisaties zondag.

"We kijken met grote tevredenheid terug op dit sporthistorische weekend'', aldus de NS en Prorail. "Reizigers konden zaterdag zonder problemen van en naar Utrecht reizen of, op zondag, met de trein naar een plekje langs het parcours voor de tweede etappe van Utrecht naar Zeeland.''

Zaterdag was de grootste uitdaging voor de twee treinorganisaties. 350.000 mensen kwamen naar Utrecht voor de openingsrit, een tijdrit.

Het merendeel van de fans kwam met de trein. De NS had extra en langere treinen ingezet en er stonden extra storingsploegen van Prorail klaar bij problemen.

De laatste uren voor de start werd het druk op Utrecht Centraal, met name bij de uitcheckpunten bij de Jaarbeurs. Maar de situatie was beheersbaar, aldus de NS.

Volgens Rijkswaterstaat is verkeershinder op de snelwegen uitgebleven. Automobilisten hebben de verkeersadviezen rond Utrecht en Neeltje Jans goed opgevolgd, aldus de dienst.

Daardoor bleven beide plaatsen in het weekeinde goed bereikbaar. Alleen de terugkeer van toeschouwers vanaf Neeltje Jans, de finishlocatie van de Touretappe van Utrecht naar Zeeland, veroorzaakte files.

Miljoen mensen

De tevredenheid over het verloop van de Tourstart wordt eveneens gedeeld door de politie, de provincie Zeeland en de gemeente Utrecht. De Domstad zegt vier dagen achtereen volop in de belangstelling te hebben gestaan.

De evenementen rond de Grand Départ en de Tourstart zelf lokten alles bij elkaar ongeveer een miljoen mensen naar de stad. Volgens de politie is het wielerfestijn op enkele incidenten na veilig verlopen.

Utrechts burgemeester Jan van Zanen was daarom euforisch: "We hebben Utrecht over de hele wereld aan miljoenen laten zien. Ook bij de finish op Neeltje Jans was het een groot feest.''

Lees meer over:
Tip de redactie