Er moet een nieuw duidelijker alternatief komen voor de term THT (ten minste houdbaar tot) om voedselverspilling aan te pakken.

Dat zegt verpakkingsproducent Tetra Pak, die de actie #THTwegermee is gestart. 

Volgens Tetra Pak weten veel consumenten het verschil niet tussen THT en TGT (te gebruiken tot). Hierdoor bestaat het risico dat mensen voedingsmiddelen direct weggooien als de THT-datum is bereikt.

"In Nederland gooien consumenten jaarlijks 800 miljoen kilo voedsel weg. 15 procent van de voedselverspilling wordt veroorzaakt door onduidelijkheid over houdbaarheidsdata op verpakkingen", aldus Tetra Pak.

Nederland is door de Europese Commissie verplicht om de termen THT en TGT te gebruiken. De Engelse versie van ‘ten minste houdbaar’ tot is ‘best before’. Dat is volgens Tetra Pak taalkundig gezien duidelijker, terwijl ze allebei hetzelfde willen uitdrukken, namelijk een ondergrens aan de houdbaarheid en dus geen bovengrens.

De actie #THTwegermee is opgezet om met een helder alternatief te komen voor de term THT. Een panel van creatieve denkers komt op 1 juli bijeen om alternatieve termen te bedenken.