Nu het steunprogramma voor Griekenland afloopt, stevent af op een faillissement. In de aanloop naar het referendum van zondag 

Dinsdag verliep de deadline voor het huidige steunprogramma aan Griekenland en met het uitblijven van een nieuw akkoord maakt het land ook geen aanspraak op het resterende bedrag van ruim 7 miljard euro uit het hulpprogramma. Grieken nemen massaal geld op uit alle pinautomaten. 

Nederlandse toeristen wordt aangeraden om contant geld mee te nemen voor hun vakantie naar het land. Hoe kunt u uw vakantie naar Griekenland het beste aanpakken?​

NU.nl vroeg de ANWB hoe Nederlandse toeristen hun reis het beste kunnen voorbereiden, die gaf acht tips:

1. Schat in wat u nodig heeft

Het allerbelangrijkste is om voorafgaand aan de reis goed te bepalen hoeveel u denkt nodig te hebben. Maak een goede inschatting voordat u op vakantie gaat en neem dat geld mee. Voor een all inclusive vakantie is bijvoorbeeld waarschijnlijk minder contant geld nodig.

2. Neem uw betaalpassen mee

Zorg dat u zo veel mogelijk betaalmiddelen bij u heeft. Denk hierbij aan alle pinpassen en credit cards. Op die manier heeft u in ieder geval wel beschikking tot uw geld, mocht het op sommige plekken of momenten een optie tot betalingsmiddel zijn.

3. Sluit een goede reisverzekering af

Controleer of u contant geld ook vergoed wordt, en zo ja, tot hoeveel geld dat vergoed wordt. Verhoog dit bedrag ook bij uw verzekeraar indien dit mogelijk is.

4. Bewaar uw geld in een kluis

Als u eenmaal op de plaats van bestemming bent, probeer dan direct een kluisje te huren. Dat is de meest veilige manier om uw contant geld te bewaren en te pakken wanneer nodig.

5. Blijf op de hoogte

Mocht u een vakantie via een reisorganisatie hebben geboekt, geef dan uw mobiele nummer aan ze, zodat ze u kunnen bereiken als er nieuws is over de actuele stand van zaken in Griekenland. Het is ook aan te raden om het nummer van de reisorganisatie zelf ook te hebben.

Volg zoveel mogelijk ook zelf het nieuws. Zo blijft u op de hoogte.

6. Houd wat geld achter de hand

Denk eraan om een reservepotje achter te houden. U neemt contact geld mee, maar denk er bij het uitgeven aan dat u wat achter de hand houdt voor het geval dat.

7. Verdeel het geld

Het is helaas zo dat u niet meer alles samen kan doen. Verdeel het geld over meerdere personen en als u bijvoorbeeld wil gaan zwemmen in de zee, dan kan dit helaas niet met z'n allen. Het is aan te raden om één iemand bij de spullen te laten blijven.

8. Blijf alert

De woordvoerder van de ANWB zegt tot slot: "Een goede voorbereiding is altijd belangrijk en goed letten op uw bezittingen ook. We moeten niet voor overgrote paniek gaan zorgen. Op vakantie moet u altijd alert zijn, dat nu alleen nog wat sterker, en u moet meer contant geld meenemen. Laat het er niet op aan komen en zorg altijd dat u wat geld achter de hand hebt."

Lees hier al het nieuws over Griekenland