Snackliefhebbers mogelijk gebaat bij computerspelletje

Mensen die graag een ongezond tussendoortje eten, kunnen dat patroon mogelijk veranderen door een online spelletje te spelen. Het spel traint de hersenen om voeding met veel caloriën te vermijden. 

Dat blijkt uit een kleinschalige studie aan de universiteit van Ussex, waar de Britse omroep BBC over schrijft. 

Proefpersonen die het spel speelden kregen de aanwijzing niet op bepaalde plaatjes, van bijvoorbeeld koekjes en chocolade, te klikken wanneer die op het beeldscherm te zien waren.

Deelnemers krijgen bij verschillende plaatjes van voeding, maar ook onderwerpen als tuinmeubilair, de opdracht op stop of go te klikken. Plaatjes van gezond eten krijgen 'go' en beeltenissen van ongezond voedsel een 'stop'. Volgens onderzoekers zorgt het spel ervoor dat mensen dikmakers in verband brengen met het woord stoppen, waardoor ze minder ongezond eten tot zich nemen. 

Het spelletje duurt ongeveer tien minuten en 41 proefpersonen hebben het vier keer in een week gedaan. In die week bleken de deelnemers gemiddeld een halve kilo te hebben verloren en aten gemiddeld 220 minder calorieën per dag. Een controlegroep moest hetzelfde spel spelen, maar kreeg geen plaatjes van eten.

Natalia Lawrence leidde het onderzoek en is voorzichtig positief over de resultaten. "Dit onderzoek staat nog in de kinderschoenen en de resultaten zijn bescheiden. We moeten nu naar grotere groepen die het spel langer spelen."

Toch laat de studie volgens Lawrence zien dat cognitieve training zinvol kan zijn bij afvallen.

Lees meer over:
Tip de redactie