'Middelmatig' Nederlands aspergeseizoen woensdag beëindigd

Het aspergeseizoen is op 24 juni officieel beëindigd. Volgens het Nederlands aspergecentrum gaat 2015 de boeken in als een seizoen dat laat op gang kwam vanwege het koude weer.

Volgens het centrum liet het goede weer zeker tot april op zich wachten, waardoor de oogst werd verlaat. Asperges hebben namelijk een bodemtemperatuur nodig van 12 graden voordat ze willen groeien.

"Ieder aspergeseizoen verloopt anders", zegt Bart Benders van het aspergecentrum tegen NU.nl. "Vorig jaar was het al vroeg heet, en dan schieten ze eind maart al uit de grond. Nu was het een paar weken later. Al met al was dit een middelmatig seizoen te noemen."

Volgens Benders stoppen de telers vanaf vandaag met oogsten. "Er zullen vast nog wel een paar individuen doorgaan, maar over het algemeen is dit de laatste dag waarop verse asperges te verkrijgen zijn. Na deze week gaan ze uit de schappen verdwijnen."

Wanneer er volgend jaar weer asperges te verkrijgen zijn, is volgens hem moeilijk te voorspellen. "Maar meestal is het begin april. We zullen weer een tijdje moeten wachten."

Lees meer over:
Tip de redactie