De eerste internationale dag van de yoga is zondag met name in India een groot succes geworden. Onder leiding van premier Narendra Modi deden zo'n 37.000 Indiërs mee aan een 35 minuten durende sessie op de Rajpath, de grote boulevard in de hoofdstad New Delhi.

Premier Modi zorgde er vorig jaar voor dat de Verenigde Naties 21 juni uitriepen tot internationale dag van de yoga.

De regeringsleider is een groot voorstander van het hindoeïstische gebruik. Hij benoemde onder meer een minister voor Yoga en Traditionele Medicijnen.

De dag van de yoga werd niet door iedere Indiër toegejuicht. Tegenstanders verwijten Modi dat hij minderheden in het land het hindoeïsme op deze manier oplegt.

Anderen zijn van mening dat ze Modi's bemoeienissen niet nodig hebben om de oude gebruiken te volgen, omdat ze dat toch al deden.

Stress

Modi diende zijn tegenstanders voorafgaand aan de yoga-sessie van repliek: ''Dit programma gaat alleen over menselijk welzijn, over de wereld bevrijden van stress en over het verspreiden van liefde, vrede en saamhorigheid. Dit gaat om de geest en het lichaam. Er zit geen politieke boodschap achter.''

De sessie in New Delhi is voorgedragen om opgenomen te worden in de Guinness World Records als de yoga-oefening met de meeste deelnemers ooit. Het vorige record dateert van 2005, toen in Gwalior bijna 30.000 mensen meededen. Ook buiten de hoofdstad werd door veel mensen aan yoga gedaan.

Video: Eerste dag van de yoga in India