Wetenschappers hebben een soep ontwikkeld die extra goed vult zonder dat je meer calorieën hoeft te verbranden. Dit soort producten kunnen helpen bij gewichtsverlies.

Dat schrijft de Daily Mail vrijdag. Zeven Europese universiteiten en elf voedingsbedrijven werken onder de naam Project Satin aan voedingsmiddelen die extra verzadigend zijn. De soep is het eerste resultaat.

Het geheime ingrediënt is resistent zetmeel. Dit zetmeel zit in peulvruchten en ontstaat na afkoeling in aardappels, pasta en rijst. Het lichaam kan resistent zetmeel niet afbreken tot glucose. Het vult de maag, maar hoeft niet verbrand te worden.

Eerste tests duiden erop dat de soep inderdaad beter vult dan andere producten met vergelijkbare aantallen calorieën. De onderzoekers van Project Satin voorspellen dat voedingsmiddelen met extra resistent zetmeel binnen enkele jaren in de winkels liggen.

Een van de onderzoekers werkt alvast aan een index voor het 'verzadigingsgehalte' van producten. Die zou net als de voedingswaarde en het aantal calorieën op verpakkingen vermeld kunnen worden.

Een kanttekening is dat hun soep een moeizame stoelgang en flatulentie als bijwerking kan hebben.