Aardappelen, groente en vlees zijn nog altijd zeer populair onder Nederlanders, de helft van de maaltijden bestaat uit aardappelen, groente en vlees, ofwel een zogenaamd AGV'tje.

Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction onder 3.344 Nederlanders in opdracht van Maggi.

Het AGV'tje bevat het liefst kip, sperziebonen en aardappelen. Maggi, onderdeel van Nestlé, concludeert daarom dat de Hollandse kost nog steeds graag wordt gegeten.

"120 Jaar geleden zag de Hollandse pot er net zo uit", zegt Justijn Gombert, Business Executive Manager van Maggi. "Er is wel meer variatie in de manier waarop het bereid wordt." Dit door de komst van panklare aardappels en vooraf gekruid vlees.

Nederlanders kiezen volgens het onderzoek nog steeds in eerste plaats voor lekker eten (53 procent), op de tweede plaats staat de eis dat het eenvoudig te bereiden is (47 procent). Ook moet het eten vullend zijn (41 procent) en voldoende groenten bevatten (40 procent).

Dit sluit aan bij de korte tijd die men inruimt voor het boodschappen doen en koken. Twee derde bedenkt op de dag zelf wat te eten, soms pas twee uur van tevoren.

Er wordt het vaak gekozen voor een maaltijd die 11 tot 20 minuten duurt om te bereiden. In de drie grote steden wordt er meer tijd voor uitgetrokken en ligt de bereidingsduur vaker rond 40 tot 50 minuten.