Cocktailmaakster van het jaar mist vrouwen in het vak

De kersverse winnares van de titel bartender van het jaar, vindt dat er meer vrouwen in de cocktailbranche zouden moeten werken. Volgens de 26-jarige Tess Posthumus is het "enorm uitdagend" werk.

Dit zegt Posthumus woensdag tegen NU.nl.

"Er zijn helaas niet zoveel vrouwelijke bartenders, ook niet wereldwijd. Ik snap echt niet waarom dat is", zegt ze. 

Posthumus, werkzaam bij de Amsterdamse cocktailbar Door 74, ging dinsdagavond bij de Chicago Social Club op het Leidseplein in de hoofdstad de strijd aan om de titel van beste cocktailmaker van het jaar. In de finale won ze van zeven andere (allen mannelijke) bartenders.

Volgens Posthumus is het beroep misschien niet zo in trek bij vrouwen vanwege de slopende werkuren. "Maar verpleegsters draaien ook nachtdiensten en dat is juist weer een 'vrouwenberoep'. Ik zie het als mijn taak om meer vrouwen geïnteresseerd te maken in de cocktailbranche, het is enorm uitdagend."

Cocktail voor oma

De cocktailmakers werden getest op basis van kennis, snelheid en creativiteit. Posthumus wist de jury te imponeren met haar laatste drankje, een cocktail met 23 jaar oude bruine rum, die ze opdroeg aan haar oma.

"Ze is een heel lief klein vrouwtje van 96 jaar. Helaas is ze op deze late leeftijd nog dement geworden." Voor de zintuigen-opdracht in de finale heeft Posthumus een cocktail gemaakt met verschillende ingrediënten om de herinneringen van haar oma te prikkelen.

"Hopelijk komen haar verhalen van vroeger daardoor weer terug." Mede door deze cocktail won de Posthumus de wedstrijd.

Kaapstad

Komende zomer reist de bartender af naar Kaapstad, om Nederland te vertegenwoordigen tijdens de internationale World Class finale, waar 48 landen aan deelnemen. "Ik heb er heel veel zin in. Al zes jaar op rij winnen mannen deze wedstrijd, het wordt tijd het tij te keren."

Tip de redactie