De brandstoftoeslag voor reizigers in de luchtvaart moet door de huidige lage olieprijs verdwijnen. Dit vindt Ed Berrevoets, algemeen directeur van zakenreisorganisatie VCK Travel.

Dit meldt het Financieele Dagblad woensdag.

De directeur noemt het "ethisch verwerpelijk" om bovenop de ticketprijs nog steeds een extra brandstoftoeslag te hanteren. "Luchtvaartmaatschappijen moeten zo geen zaken willen doen."

In de luchtvaartsector is het gebruikelijk dat kerosine, de brandstof voor vliegtuigen, tegen vastgestelde prijzen worden ingekocht. Hiermee wordt een eventuele onverwachte stijging van de olieprijzen gedekt. De toeslag is tien jaar geleden in het leven geroepen, nadat de olieprijs in rap tempo steeg.

Inmiddels is de oliemarkt gestabiliseerd, maar de heffing op het vliegen is gebleven, wat volgens Berrevoets een kwalijke zaak is. "De luchtvaartmaatschappijen lijken bewust te negeren dat het toen ging om een tijdelijke toeslag", aldus Berrevoets.

De directeur hoopt dat de vliegmaatschappijen  "snel tot inkeer komen", of dat de Europese wetgeving actie gaat ondernemen om de heffingen te laten verdwijnen.