Nederlandse steden met een duidelijk historisch centrum zijn het meest in trek voor een dagje of weekendje weg in eigen land.  

Amsterdam heeft volgens Nederlandse bezoekers de meest bijzondere architectuur, gevolgd door Maastricht, Delft, Haarlem en Leiden.

Over het geheel genomen eindigt de hoofdstad echter op de tweede plaats op de woensdag gepubliceerde populariteitsranglijst van merkadviesbureau Hendrik Beerda Brand Consultancy en de Universiteit Utrecht (pdf), en scoort Maastricht het hoogst. Deze top vijf wordt gecomplementeerd door Groningen, Den Bosch en Haarlem.

De onderzoekers ondervroegen 12.750 Nederlanders en beoordeelden elke gemeente, streek of provincie op 43 criteria, zo laat Beerda weten. Dit waren de zogenoemde 'merkkracht' (bekendheid, waardering en binding), persoonlijkheid (16 factoren), prestatie (21 factoren), bezoek, bezoekintentie en groeiverwachting.

Als het gaat om streken komt net als in de twee eerdere edities van het onderzoek de Veluwe naar voren als populairste gebied. De Veluwe wordt geroemd om zijn combinatie van mooie natuur en het aanbod van musea.

Zuid-Limburg en Texel zijn de nummers twee en drie op de ranglijst van streken met de meeste aantrekkingskracht op bezoekers.