Impulsieve mensen eten vaker te veel

Hoe impulsiever iemand is, hoe groter de kans dat hij of zij bij een ongelukkig gevoel veel te veel eet.

Dat blijkt maandag uit een onderzoek van Michigan State University. De onderzoekers interviewden 612 vrouwelijke tweelingen.

Daarvan had 14 procent last van ‘binge’ gedrag, overeten (een grote hoeveelheid voedsel eten, maar zonder de controle te verliezen) of controleverlies (moeite met controle houden over eetgedrag, ook als het om kleine hoeveelheden voedsel gaat).

Zo bepaalden ze in welke mate de vrouwen last hadden van zogenaamde negative urgency: de neiging om impulsief te handelen bij negatieve emoties.

De onderzoekers ontdekten dat vrouwen met dergelijke eetproblemen over het algemeen meer de neiging hadden om impulsief te reageren als ze negatieve gevoelens ervaarden, dan deelnemers zonder dit afwijkende eetgedrag.

Binge eten - in korte tijd ongecontroleerd een grote hoeveelheid voedsel eten - gebeurt dus niet alleen omdat iemand een rotdag heeft gehad, maar heeft ook te maken met hoe impulsief iemand is.

"Het is menselijk dat je naar iets troostends grijpt na een slechte dag. Uit ons onderzoek blijkt dat de neiging om onbezonnen te reageren als je negatieve emoties voelt een persoonlijkheidskenmerk is die tot binge eten kan leiden", aldus onderzoeker Kelly Klump.

"Als we de onderliggende oorzaak voor eten bij negatieve emoties zoals stress kunnen behandelen, kunnen we misschien duizenden mensen met verschillende eetstoornissen helpen", zegt Klump.

Lees meer over:
Tip de redactie