Diëten met veel koolhydraten en weinig proteïne lijken net zoveel effect te hebben op de gezondheid als diëten met weinig calorieën.

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Charles Perkins Centre, dat onderdeel is van de Universiteit van Sydney.

Het onderzoek, dat met muizen is gedaan, toont aan dat dezelfde resultaten te bereiken zijn met diëten bestaande uit veel goede koolhydraten en weinig proteïne.

Die koolhydraten zitten bijvoorbeeld in volkorenbrood en peulvruchten. Proteïne is onder meer te vinden in rood vlees, vis en eieren.

"We weten al vele jaren dat diëten met minder calorieën zorgen voor een langere levensduur", zegt Simpson. "Het eten van kleinere hoeveelheden gecombineerd met afvallen verbetert de stofwisseling en brengt het risico op diabetes type 2, overgewicht en leververvetting terug."

Uit de onderzoeksdata blijkt dat het innemen van veel gezonde koolhydraten en hoge kwaliteit proteïne diezelfde voordelen kan opleveren voor de gezondheid naarmate de muizen ouder worden, zegt de onderzoeker.

"Als die resultaten ook voor mensen gelden, betekent dit gezonder oud worden met meer plezier en minder klachten dan bij een caloriearm dieet", zegt Stephen Simpson, academisch directeur bij het centrum, in een persbericht van de universiteit.

Er is wel één nadeel, benadrukt Simpson. "Het dieet komt met een verhoogde voedselinname door een trek in proteïne, met daardoor de kans op gewichtstoename."