Koppels worden niet gelukkiger als ze vaker de liefde met elkaar bedrijven. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. 

Wanneer aan stellen wordt gevraagd om twee keer zo vaak seks met elkaar te hebben als ze gewend zijn, neemt hun geluksgevoel iets af.

Zowel mannen als vrouwen rapporteren in dat geval dat ze iets minder zin in seks krijgen en ook iets minder van vrijpartijen genieten.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Economic Behaviour and Organization.

Getrouwd

De wetenschappers van de Carnegie Mellon Universiteit in Pittsburgh kwamen tot hun bevindingen op basis van een experiment met 128 getrouwde koppels tussen de 35 en 65 jaar.

Aan de helft van de deelnemers werd gevraagd om hun gebruikelijke aantal vrijpartijen per week te verdubbelen. De andere groep kreeg geen speciale instructies.      

Alle proefpersonen rapporteerden tijdens het experiment dagelijks hoe gelukkig ze zich voelden via online vragenlijsten.

De koppels die de opdracht hadden gekregen om meer seks te hebben, bleken al snel iets minder lekker in hun vel te zitten dan de andere stellen.

Kritisch

De onderzoekers zijn echter kritisch op de uitkomsten van hun eigen studie. De stemming van de koppels die extra veel seks hadden, daalde volgens hen mogelijk omdat het verhogen van het aantal vrijpartijen niet hun eigen idee was.

"Mogelijk veranderde de reden waarom ze seks hadden van een vrijwillige activiteit in iets dat bij een wetenschappelijke studie hoorde", aldus hoofdonderzoeker George Loewenstein op de nieuwssite van Carnegie Mellon University.

Bij een volgende studie willen de wetenschappers daarom niet aan proefpersonen opdragen om het aantal vrijpartijen te verhogen, maar alleen het aantal gelegenheden voor seks vergroten.

"Bijvoorbeeld door oppas te regelen voor de proefpersonen, of een hotelkamer te boeken", aldus Loewenstein. De wetenschapper vermoedt dat het geluksgevoel van mensen wel toeneemt als ze uit eigen beweging voor meer seks kiezen.