Om te helpen honger de wereld uit te krijgen, heeft Hanna Verboom woensdag in Amsterdam het startsein gegeven voor de campagne 'A Recipe for Zero Hunger'. 

Hiermee vraagt ze het komende halfjaar aandacht voor de situatie van vrouwen in Darfur.

Verboom reisde eerder dit jaar naar de conflictregio Darfur in het westen van Sudan voor het VN-Wereldvoedselprogramma. Ze raakte ervan ontdaan.

"Ik was een baby van nog maar vijf maanden oud toen mijn ouders verhuisden naar de Sudanese hoofdstad Khartoum. Ik heb daar de eerste jaren van mijn leven gewoond. Sudan houdt altijd een bijzondere plek in mijn hart. Ik was heel erg ontroerd dat ik ernaartoe kon gaan om wat voor de mensen te betekenen”, vertelt Hanna.

Inspirerende vrouwen

"In het oorlogsgebied ontmoette ik vrouwen die ik anders nooit zou ontmoeten. Inspirerende vrouwen, sterke vrouwen. Ik vind het zo mooi om aan de andere kant van de wereld contact te maken en een band met die vrouwen op te kunnen bouwen", zegt de actrice.

De reis door de gortdroge woestijn gaf de actrice inzicht in de hongersnood en de oplossingen daarvoor. Verboom vertelt dat vrouwen in Darfur iedere dag gevaar lopen voor iets gewoons als een maaltijd bereiden. Door de aanhoudende droogte is de voorraad brandhout in Darfur beperkt.  

"Vrouwen en meisjes besteden daarom een groot deel van de dag aan het verzamelen van hout in onveilige gebieden. De kans op verkrachting is daarom heel groot. En thuis lopen ze gevaar doordat ze tijdens het koken boven een vuurtje schadelijke stoffen inademen. Al met al is koken bijna een dagtaak, waardoor er weinig tijd overblijft voor activiteiten die inkomsten genereren."

Hulpprogramma

SAFE is een hulpprogramma dat staat voor Safe Acces to Fuel and Energy. Het programma leert de vrouwen onder meer om energiezuinige kooktoestellen van klei te maken. Briketten voor de brandstof maken ze van mest. Zo kunnen ze een stabieler bestaan opbouwen.

"De stoof is een van de oplossingen, waardoor je minder hout nodig hebt. Inmiddels zijn er al 440.000 van deze kooktoestellen in Darfur verspreid. De briketten en stoven maken ze zelf en verkopen ze aan anderen op de markt. De pap die de gastvrouwen ermee maakten, vond ik heel lekker".

Geïnspireerd

Wereldwijd lijden 805 miljoen mensen dagelijks honger. "Waar we voor uit moeten kijken is dat we de problemen te groot en abstract vinden waar we niets mee kunnen. Ik had het geluk om tijd door te brengen met de vrouwen en meisjes uit het dorp Shagra", aldus de actrice.

"Ik werd geïnspireerd door hun positieve blik op het leven, ondanks de risico’s en gevaren waar zij vaak mee te maken krijgen tijdens de bereiding van maaltijden voor hun families. De wil om te leven en te lachen overwint alles. Daarom wil ik deze boodschap verspreiden.”

Hanna is het komende halfjaar het gezicht van de campagne ‘A Recipe for Zero Hunger’. Ze roept Nederlanders op kleine steentjes bij te dragen en te delen, door bijvoorbeeld thuis minder voedsel te verspillen en andere ‘ingrediënten’ aan te dragen voor het recept.