De Nederlandse modeontwerper Jan Boelo is geen fan van te dunne modellen. "Magere modellen missen vaak uitstraling."

"In mijn leren ontwerpen moeten gewoon borsten en billen zitten, anders ziet het er niet mooi uit", zegt de ontwerper tegen NU.nl.

Vrijdag maakte de Franse Tweede Kamer bekend maatregelen te nemen tegen te magere modellen en mannequins, iets wat de ontwerper een goede zet vindt, al zet hij bij de nieuwe regel ook een aantal vraagtekens.

"Het kan ook tegen je werken. Als Frankrijk met zo’n regeling komt kunnen ontwerpers ook zeggen: 'We gaan met z'n allen in Italië showen’. Maar ik vind het wel goed dat er iets aan gedaan wordt. Het is belangrijk dat modellen gezond zijn."

Carrière

De 26-jarige Boelo volgde de studie Fashion Design aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht en liep stage bij het Franse modehuis Balmain. In 2010 richtte Boelo zijn eigen modelabel op onder zijn eigen naam. Onder zijn vaste klanten vallen onder meer Sunnery James & Ryan Marciano, Ellen ten Damme en de band Within Temptation.

Boelo presenteert vrijdagavond zijn nieuwe collectie in de Paradigm in Groningen. De club wordt omgetoverd tot een motorclubhuis waar hij zijn nieuwe najaarscollectie Chapter Friday presenteert.

De ontwerper, die bekend staat om zijn veelvuldig leergebruik, laat ook deze collectie veel dierlijke producten zien. "Ik werk voornamelijk met lamsleer, je kunt er namelijk alle kanten mee op en het wordt alleen maar mooier naarmate je het vaker draagt. Leer moet je ook durven dragen, daar houd ik van."

Meekijken vanuit huis

De show van Boelo is vrijdagavond zichtbaar via een 360 graden livestream, waardoor het publiek op mobiele telefoons, tablets, laptops en computers rond kan kijken in de zaal en bijvoorbeeld kan inzoomen op details tijdens de show.

"Ik vind het enorm spannend dat we dit gaan doen. We zijn het derde label ter wereld dat op deze manier de show laat zien aan het publiek. Voor zover ik weet hebben alleen Louis Vuitton en Topman zo iets gedaan."