Meer dan de helft van de consumenten eet bijna nooit buiten de deur. Een op de tien gaat zelfs helemaal niet naar een restaurant.

Dat stelt het economisch bureau van ING op basis van een eigen onderzoek.

Aan het onderzoek deden tienduizenden mensen mee. Een kwart daarvan zegt minimaal een keer per maand uit eten te gaan. En 4 procent doet dat iedere week wel een keer. 

Uit eten gaan is iets wat mensen als luxe of iets extra's beschouwen, zegt ING-econoom Marten van Garderen woensdag.

De uitgaven aan een etentje kunnen per restaurantbezoeker flink verschillen. Een op de zes slaagt erin de kosten tot minder dan 20 euro per persoon te beperken. Dat doen zij bijvoorbeeld door een kortingsactie te gebruiken. De meeste consumenten zijn zo'n 30 euro kwijt.

Uit eten gaan is overigens niet overal even makkelijk. In kleinere dorpen zijn de keuzemogelijkheden soms beperkt.

In grote steden waar veel toeristen komen, zoals als Amsterdam en Maastricht, is de restaurantdichtheid het grootst. Die tellen respectievelijk veertien en dertien restaurants per tienduizend inwoners, meldt ING.