In bijna de helft van de Nederlandse gezinnen is het avondeten het enige moment van de dag dat het hele gezin samen is. Maar liefst twee derde van de Nederlandse gezinnen eet bijna elke dag met het hele gezin aan tafel.

Dit blijkt uit een enquête van Honig, waarvoor 1.117 Nederlandse huishoudens met thuiswonende kinderen van 18 jaar en jonger zijn ondervraagd.

Drie op de vijf gezinnen is van mening dat het 'aan tafel'-moment hen een hechter gezin maakt, omdat ze dan de tijd nemen om te lachen over de dagelijkse gebeurtenissen, de banden te versterken en onderwerpen te bespreken die anders niet ter sprake komen.

Maar liefst 84 procent van de respondenten vindt het erg irritant als een familielid met tijdens het eten met de telefoon in de hand zit. Dit doet volgens hen afbreuk aan de gezelligheid.

In de toekomst gaat het aan-tafel moment er volgens trendanalist Herman Konings anders uitzien: "Veel Nederlanders hebben steeds minder tijd beschikbaar, waardoor de waarde van een uur enorm omhoog gaat. Werk en privé lopen steeds meer in elkaar over. Voor veel gezinnen is het aan tafel avondeten een moment van rust en structuur in tijden van drukte."