Epke Zonderland gelooft niet echt in superfoods

Epke Zonderland gelooft niet dat zogenaamde 'superfoods' werken als een wondermiddel. "Ik geloof meer in variatie van eten. Het is niet erg om een keer een frikadel te eten."

Ik weet dat je niet om 4 uur 's nachts moet gaan opstaan om een of andere gezonde 'smoothie' moet maken. Nou ja, als het werkte, deed ik het wel natuurlijk”, zegt de Olympisch kampioen tegen NU.nl.

Volgens Zonderland eten we in Nederland al best gezond, maar hij denkt dat het nog beter kan. "Je ziet dat de productie goed is. Er zijn op het gebied van biologische producten veel ontwikkelingen en dat kan ik alleen maar aanmoedigen. Wel is het zo dat de Nederlander bewuster moeten zijn met het kiezen van momenten om gezond te eten."

Als topturner is Zonderland een uitzondering op het gebied van gezonde voeding. "Ik moet voor de wedstrijden en trainingen natuurlijk gezond blijven eten. Het is soms wel zo dat ik al een dag van te voren plan wat ik de volgende dag ga eten. Mijn vriendin lacht mij vaak uit", zegt hij lachend.

Hype

De Olympisch kampioen werkt samen met een bekend zuivelbedrijf om Nederlanders aan te moedigen gezonder te leven.

Zonderland pleit voor een hype. "Een hype is wel nodig om mensen te overtuigen, ja. Maar je moet het niet te ver zoeken. Het is al een winst dat mensen meer bewust zijn van wat goede basisvoeding is. Ik wil hiermee een breder publiek trekken."

"Zodra de consument overtuigd is, is er ook meer vraag naar gezonde voeding in bijvoorbeeld sportkantines. Aan de andere kant moeten die kantines en dergelijke ook weer die juiste voeding in huis hebben. Anders blijft de vraag en aanbod niet in balans."

Tip de redactie