Ruim de helft van de Nederlanders vindt het ophouden van een zonnebril tijdens een eerste ontmoeting echt niet kunnen. Ook zonnebrillen met spiegelende glazen worden erg vervelend genoemd. 

Dit blijkt uit een enquete van Specsavers, waarvoor zeshonderd Nederlanders zijn ondervraagd.

Buiten een zonnebril ophouden tijdens een gesprek met een vriend of vriendin wordt minder erg gevonden. Iets minder dan 20 procent vindt dit ongepast.

Ruim acht op de tien ondervraagden vindt het vervelend om te praten met mensen die een zonnebril met spiegelende glazen op hebben. Een derde vindt zonnebrillen met doorzichtige glazen, waar de ogen doorheen te zien zijn, dan ook mooier dan ondoorzichtige zonnebrillen.

Namaak

Een vijfde van de Nederlanders noemt een namaakzonnebril van een bekend merk absoluut niet kunnen, net als het dragen van een zonnebril aan een koordje om de nek. Met name jongeren schamen zich voor zo'n bril. Een zonnebril in het haar dragen mag dan weer wel.

12 procent van de Nederlanders geeft toe een zonnebril te gebruiken om ongestoord naar andere mensen te gluren, waarbij opvallend is dat mannen dit vaker doen dan vrouwen.