Catwalkmodellen zouden ongeveer 100 pond (140 euro) betaald hebben gekregen voor hun werk tijdens de London Fashion Week.

Dat meldt de Telegraph zaterdag.

Jonge modellen die in kleding van een nog vrij onbekende ontwerper over de catwalk liepen ontvingen een vrij laag bedrag in vergelijking met het bedrag dat de modellen die de grotere shows liepen verdienden.

Modellen die zelf beroemd zijn en kunnen kiezen om exclusief voor één ontwerper te lopen, kunnen meer dan 30.000 pond (41.000 euro) per show vragen.

Deze cijfers werden bekendgemaakt door Aidan Jean-Marie, directeur bij Premier Model Management. Van dat bureau liepen er vijf modellen in de Burberry-show van maandag.

Verhoudingen

De verhoudingen van de verdiensten van modellen in Londen worden bepaald door de British Fashion Council en verschillen enorm van elkaar.

Ook al worden modellen op de shortlist van een show geplaatst, dan nog is dat vaak geen garantie voor een betaling, volgens Jean-Marie. Geen enkele casting is bevestigd totdat elk model is aangekomen in de stad waar de shows plaatsvinden. Soms worden de castings zelfs pas een dag voor de show bevestigd.

Sommige ontwerpers staan er wel om bekend royaal te zijn met uit te betalen. Zo wordt Oscar de la Renta achter de schermen ook wel "Oscar pays the renta" genoemd, omdat hij zijn modellen altijd goed beloont.