De afgelopen vijf jaar zijn er bijna twee keer zoveel XL-condooms verkocht, zo blijkt uit onderzoek. Dit terwijl de gemiddelde penislengte niet is toegenomen. 

Dit blijkt dinsdag uit een enquête van de Nederlandse webshop Condoomfabriek.nl, waarvoor 11.340 klanten zijn ondervraagd over hun penislengte. 

De verkoop van de XL-condooms is met ruim 85 procent toegenomen, terwijl de gemiddelde penislengte (tussen de 12 en 17 centimeter) gelijk is gebleven. Volgens de webshop heeft de popularitieit van de extra grote condoom meer te maken met het ego van de mannen dan met een eventuele toegenomen penisgrootte. 

XL-condooms schelen over het algemeen slechts enkele milimeters met normale condooms. Toch geven kopers van de grotere condooms aan zich zelfverzekerder te voelen indien het XL-condoom goed past. 

"Op zich is er niks mis met het kopen van XL-condooms maar het zal meer risico's met zich meebrengen", aldus Robin Weesie, de mede-directeur van de Nederlandse webshop. "Het kan natuurlijk sneller afglijden en scheuren door extra wrijving.''