Nederlanders willen in 2015 het liefste naar plekken op vakantie waar ze niet eerder zijn geweest.

Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB donderdag.

In het nieuwe jaar gaan Nederlanders weer massaal op vakantie. Negen op de tien zegt sowieso op vakantie te gaan en driekwart heeft nu al concrete plannen.

Bij het plannen van de vakantie zegt maarliefst 18 procent van de vakantiegangers dit jaar dat nieuwe plekken ontdekken doorslaggevend is bij de keuze van vakantiebestemmingen. Daarna volgt rijke cultuur (18 procent),  rond kunnen trekken (13 procent) een mooi strand (12 procent) en naar dezelfde vertrouwde bestemming (8 procent).

Nederlanders willen niet vaak op vakantie in of dichtbij een grote stad (7 procent) of dichtbij huis, om snel thuis te kunnen zijn (7 procent).

Vrouwen blijken vaker te bepalen waar de reis heen gaat. Één op de tien mannen zegt dat de vrouw de vakantiebestemming kiest, tegenover één op de twintig vrouwen die zegt dat de mannen kiezen.

Rondreis

Als geld helemaal geen rol zou spelen dan wil 22 procent van de Nederlanders alles achterlaten en een lange rondreis maken. Op wintersport gaan is het minst populair (2 procent).