Styliste en modeontwerpster Danie Bles zou graag wat meer zelfvertrouwen willen hebben. "Ik moet me minder van anderen aantrekken."

"Ik kan zaken maar moeilijk loslaten", zegt Bles in een interview met NU.nl. "Mijn man zegt ook regelmatig tegen me dat ik best iets zelfverzekerder mag zijn."

Bles is personal shopper en raakte bekend bij het grote publiek doordat ze de styling doet van diverse bekende Nederlanders, onder wie Sylvie Meis en Leontine Borsato.

De ontwerpster presenteerde woensdagavond in samenwerking met Maybelline New York haar ByDanie najaarscollectie voor 2015/2016. De collectie werd in drie blokken gepresenteerd, waarvoor muzieklegende Jimi Hendrix, de Aziatische invloeden en de vrije, onafhankelijke Amerikaanse cultuur van grote inspiratie waren.

Bles, die bekend staat om haar bohemien kledingstukken, is voor de collectie dicht bij haar eigen mix and match-stijl gebleven. Op de catwalk werden ‘Rock & Roll’-leren jasjes, suède stukken met franjes en T-shirts met prints getoond. Als nieuw concept presenteerde ze kleding die aan twee kanten kan worden gedragen.

Trends

Volgens Bles zijn Nederlanders erg trendgevoelig, maar worden trends niet altijd juist toegepast. "Je moet allereerst dragen wat je goed staat. Je kunt een trend volgen, maar deze moet je wel vertalen naar je eigen stijl. Iedereen wordt natuurlijk van een ander silhouet of een andere kleur knap."

Bles heeft naar eigen zeggen nog veel te leren in het vak. "Ik zou graag veel beter willen leren tekenen en betere stoffenkennis ontwikkelen. Daarnaast zou ik heel graag eens met een grote designer willen meelopen om technieken te leren. Bij ontwerpers als bijvoorbeeld Stella McCartney, Isabel Marant of Ralph Lauren."

"Als ik iets doe dan moet het goed zijn, anders doe ik het niet, aldus Bles. "Als ik één setje kleding moet halen, haal ik er nog steeds tien. Ook thuis met de tafel dekken moet alles perfect liggen. Op visueel gebied ben ik heel perfectionistisch."

Aandacht verdelen

De ontwerpster vindt het soms lastig haar aandacht te verdelen tussen haar carrière en gezin. Bles heeft twee zoontjes, van 1 en 5 jaar oud. "Ik heb met de drukte constant het gevoel dat ik te kort schiet. Maar ik denk niet dat ik een leukere moeder zou zijn als ik minder zou gaan werken. Dan krijg ik denk ik kortsluiting met mijn eigen energie."

De ontwerper baalt er naar eigen zeggen wel van dat ze niet iedere woensdag bij judo is om haar zoon Florian op te halen. "Maar gelukkig komt hij regelmatig mee naar kantoor om te helpen. Dan gaat hij bijvoorbeeld limonade maken voor het team. Mijn gezin staat wel op nummer één voor me. Uiteindelijk wil je toch liever met je vent eindigen, dan met je bedrijf."