Het traditionele trio aardappels, groente en vlees staat met stip op nummer één als favoriete maaltijd bij Nederlanders.

Dit blijkt uit een enquête van een Nederlandse supermarktketen, waarvoor 1.300 Nederlanders zijn ondervraagd.

Het gerecht wordt bovendien gemiddeld drie tot vier dagen per week geserveerd.

De respondenten koken gemiddeld vijf à zes dagen per week een warme maaltijd, een derde kookt zelfs elke dag. Wat er 's avonds op tafel komt, wordt door de helft van de Nederlanders nog op dezelfde dag besloten. Naast Hollandse pot eten de respondenten het liefst pasta of een rijstgerecht.

Vrijdag-patatdag

Ruim één op de drie ondervraagden heeft een lijst met vaste menu's die gemiddeld uit zeven gerechten bestaat. Toch heeft slechts 15 procent van de Nederlanders vaste dagen voor bepaalde gerechten, zoals woensdag-gehaktdag of vrijdag-visdag. De maaltijd die het vaakst een vaste dag toebedeeld krijgt, is patat.

Hoewel Nederlanders graag zelf koken, zijn kant-en-klaar maaltijden niet van het menu verbannen. Ruim een derde eet één keer per twee weken of vaker een kant-en-klaar gerecht. Jongeren kiezen het vaakst kiezen voor een kant-en-klare optie, 35 procent zelfs één keer per week of vaker.

Toetje

Nederlanders blijken verder echte toetjesliefhebbers zijn. Na maar liefst twee derde van de maaltijden komt een toetje op tafel. Favoriet zijn yoghurt, vla en ijs. De menukeuze wordt vooral bepaald door gemak, beschikbare tijd en de restanten in de koelkast.

In gezinnen is de voorkeur van de kinderen van grote invloed op wat er die avond wordt gekookt.