De Amerikaanse modestudent Ximon Lee heeft de H&M Design Award 2015 gewonnen. Hij is de eerste student die de prijs wint met een mannencollectie.

Dit meldt de Britse editie van Vogue

Lee nam de prijs in ontvangst tijdens de modeweek in Stockholm. "Ik was zo verbaasd toen ik hoorde dat ik de winnaar was", aldus de afgestudeerde aan de Parsons School of Fashion in New York.

"De H&M Award betekent zo veel voor me als beginnende ontwerper. Ik kan me niet voorstellen hoe ik nu anders een eigen label zou kunnen starten."

Jury

De jury, bestaande uit Luella Bartley van Marc Jacobs, zangeres Lilly Allen en Margeta van den Bosch, creatief adviseur bij H&M, zijn erg onder de indruk van Lee. "Hij is een ongelofelijk goede ontwerper. Zijn research was goed, de stoffen die hij gebruikte waren mooi en de ontwerpen zijn prachtig geworden", aldus jurylid Bartley.

Lee, die eerder stage liep bij Calvin Klein en Philip Lim, wint vijftigduizend euro. Daarnaast worden zijn stukken uit de winnende collectie in het najaar verkocht bij een aantal filialen van de keten.