De Librije in Zwolle is bestempeld tot het "Beste Restaurant van Nederland". De 3-sterrenkeuken heeft twee prijzen gewonnen tijdens de Restaurant Awards 2015.

Dit maakt de organisatie dinsdag bekend in een persbericht.

Naast de award voor Beste Restaurant van Nederland heeft De Librije ook de prijs voor het Beste Biologische Restaurant in ontvangst genomen. Het is het eerste jaar dat de culinaire awards worden gepresenteerd.

In elf uiteenlopende categorieën hebben de vijfhonderd beste chefs van Nederland een stem mogen uitbrengen op hun favoriete restaurants. Alhoewel het gros van de winnaars onder restaurants met een Michelinster is gevallen, is het opvallend dat vakbroeders ook niet-sterrenrestaurants als favoriet bestempelen.

Beste vlees 

Als enige niet-ster onder de genomineerden, is restaurant CEO Baas van het Vlees een opvallende winnaar in de categorie Beste Vlees Restaurant. Mario Uva in Wijdewormer, weet ook zonder Michelinster een prijs in de wacht te slepen, voor Beste Italiaanse Restaurant.

Het tweesterrenrestaurant Librije's Zusje in Amsterdam heeft de award voor Beste Nieuwkomer mogen ontvangen. "Deze erkenning van collega’s is veel waard", aldus topchef Sidney Schutte.

De twee Zeeuwse restaurants De Kromme Watergang (Hoofdplaat) en Interscaldis (Kruiningen) hebben respectievelijk de awards voor het Beste Vis Restaurant en het Beste Wijnrestaurant gewonnen. 

Waardering

Omdat ook awards voor categorieën als Beste Romantische Restaurant (Chateau Neercanne in Maastricht), Beste Groente Restaurant (Niven in Rijswijk), Beste prijs/kwaliteit restaurant (Restaurant Amarone, Rotterdam) en Beste Aziatische Restaurant (Han Ting Cuisine in Den Haag) worden uitgereikt, krijgen restaurants die normaal gesproken niet zo in de schijnwerpers staan ook hoogstaande waardering.

"Dít is wat wij belangrijk vinden. Eindelijk erkenning", stelt Harrie Baas van Restaurant Amarone.