Couturier Claes Iversen heeft de Amsterdam Fashion Week maandagavond groots afgesloten. "Alles valt op zo'n avond op zijn plek."

"Na veertien keer op de Fashion Week gestaan te hebben, mocht ik voor het eerst de week afsluiten. Heel bijzonder", zegt Iversen in een interview met NU.nl.

De ontwerper toonde rond 21.30 uur zijn najaarscollectie voor 2015/2016, in samenwerking met het Nederlandse tijdschrift Marie Claire. Naast een tiental couturestukken presenteerde hij ook zijn tweede prêt-à-portercollectie.

De van oorsprong Deense ontwerper heeft voor de collectie II By Claes Iversen teruggegrepen op zijn Scandinavische roots. "De Noorse mythologie is goed terug te zien. De collectie gaat over IJslandse saga's en sprookjes van het koude noorden."

Video: Iversen sluit Amsterdam Fashion Week af

Yves Saint Laurent

Iversen is geïnspireerd geraakt door de Russian Collection van Yves Saint Laurent uit 1976. "Die collectie is zo bekend. Die folkloristische sfeer en de koude invloeden van Rusland heb ik ook gebruikt."

De collectie bestaat uit vele najaarskleuren, waarbij een warme roestkleur, mosterdgroen, bordeaux en donkerblauw de boventoon voeren. Het gebruik van mohair, harige teddy en bouclé garens refereren aan wilde beesten. Opvallend zijn de rokken en jassen van 'bont', die eigenlijk gemaakt zijn van satijnen linten en wollen draad.

De topstukken van de avond zijn 'de drie zussen', een combinatie van een witte trouwjurk, een rode lange jurk en blauw kort model, waarmee in de Scandinavische collectie toch nog wordt verwezen naar Nederland. "Hier zit echt honderden uren werk in. Het is bij elkaar zo’n mooie familie geworden."

Couture

Iversen vindt het best lastig om naast het extravagante couture bezig te zijn met een confectielijn. "Bij prêt-à-porter moet je echt rekening houden met een bepaald prijsniveau. Als ontwerper moet je hier heel creatief mee omgaan. Bij couture kun je het zo gek maken als je zelf wilt, dat blijft wel mijn uitlaatklep."

Ook Iversen zegt te voelen dat het voor de Nederlandse modehuizen lastig blijft het hoofd boven water te houden. "We zijn wel echt aan het vechten. Niets komt vanzelf, zeker niet met een jong label. We weten nog niet of dit een succes gaat worden, maar bij de eerste confectielijn waren de reacties ongelooflijk goed, dus daar hopen we uiteraard weer op."

Uitrusten

"Het wordt heel dubbel als ik vanavond thuis kom. Pas als de Fashion Week afgelopen is, laat je het toe om mentaal moe te zijn. De adrenaline is dan gewoon op", aldus de ontwerper. "Het is best gek, want de dagen erna moet ik in het begin heel erg wennen aan de vrije tijd die ik weer een beetje heb."

Iversen geeft toe door het drukke bestaan te weinig tijd aan zichzelf te besteden. Doordat de couturier het hele jaar volgepland staat met deadlines, kan hij maar lastig op vakantie. "Ik ben in de zomer voor het laatst geweest. Meer tijd voor mezelf nemen wordt wel het nieuwe voornemen van dit jaar. Soms ben ik wel jaloers als ik foto's van vrienden op Facebook zie, die voor de vierde keer in Thailand zitten."

Emotioneel

Dat het einde van de show een emotioneel moment is, hebben meerdere ontwerpers laten zien gedurende de modeweek. "Het is ongelofelijk dat je iedere keer toch weer een traantje moet wegpinken." Iversen merkt dit jaar dat hij meer genoten heeft op de dag van de show. "Voorheen liep ik als kip zonder kop heen en weer."

Een show waar hij ruim een half jaar aan heeft gewerkt, is met twaalf minuten relatief snel voorbij. "Zo, dat was het dan, denk ik vaak. En nu begint het echte werk weer, maandenlang. Het werk dat niemand ziet."