Ontwerper Rick Owens heeft gereageerd op de ophef die was ontstaan nadat hij tijdens zijn modeshow mannelijke modellen met ontblote geslachtsdelen de catwalk opstuurde.

Nadat de Amerikaanse ontwerper Rick Owens donderdag tijdens de modeweek van Parijs zijn modellen op de catwalk liet lopen in creaties waar gaten in zaten, zodat de geslachtsdelen van de mannen zichtbaar waren, ontstond er aardig wat ophef in de pers.

Owens heeft nu gereageerd op de controverse, door middel van een e-mail aan Women’s Wear Daily.    

"Ik zie elke dag klassieke marmeren beelden van naakte mannen in het park", zo schrijft hij. "Die beelden zijn niet alleen een symbool van sensualiteit, maar ook van sierlijkheid en vrijheid."

Schaamte en angst

"Ik heb een van de meest vooruitstrevende en creatieve beroepen, waarom zou ik dan niet gebruik mogen maken van deze uiting? Mag het alleen gebruikt worden in films met Michael Fassbender? Dat lijkt mij een interessante vraag."

De ontwerper zegt verder in zijn jeugd veel last te hebben gehad van schaamte en angst en wil daarom zoveel mogelijk liefdevolle energie in zijn ontwerpen verwerken. 

"We weten allemaal dat kleding die op de catwalk te zien is niet letterlijk genomen moet worden", zegt Owens. "Ze illustreren een standpunt. Ik wil een sierlijke wereld laten zien, die vrij is van schaamte en angst."