'London Revisited', de nieuwe collectie die couturier Addy van den Krommenacker zaterdagavond in het Singer Museum in Laren toonde is geïnspireerd op de 'Swinging Sixties' in Londen.

De show van Van den Krommenacker werd bezocht door 750 mensen, waaronder zijn vaste gasten Anouk Smulders, Willeke Alberti, Ruth Jacott en Sandra Reemer. Zij zagen de nieuwe pret-à-portercollectie en de nieuwe couturecollectie van de couturier, die is geïnspireerd op The Swinging Sixties, de moderevolutie in Londen in de jaren zestig. 

Londen is altijd een inspiratiebron voor de ontwerper geweest. "Op mijn zestiende reisde ik af met de boot naar Londen om deze magische stad te ontdekken", zegt hij tegen NU.nl. "Hét centrum van de mode van die tijd. De stad van Mick Jagger, Marianne Faithfull en mijn grote idool, Cilla Black."

De kleuren zwart, ecru, grijs en diverse bruin- en bronstinten voerden de boventoon in de collectie. "Ik ben natuurlijk bekend van de pasteltinten maar vond het een uitdaging om nu met deze kleuren te werken en dan toch interessante 'Addyjurken' te maken", zegt Van den Krommenacker. "Als je zwart gebruikt, moet je nog meer details toevoegen en specialere stofcombinaties gebruiken."

Stoppen

De ontwerper wordt in april 65. Toch is hij niet van plan om te stoppen. "Dat zal ik nooit doen", zegt hij. "Het ontwerpen stroomt door de aderen. Ik kan me geen leven voorstellen zonder te creëren. Ik neem als voorbeeld Giorgio Armani, die veel ouder is, maar niet van stoppen lijkt te weten."

Van den Krommenacker had de laatste tijd last van financiële problemen. Zo werd een aangekondigde veiling van de inboedel van zijn boetiek op het laatste moment voorkomen. "Het was een stressvolle week, maar het heeft niet geknaagd aan mijn creativiteit", zegt hij. "De meeste stress heb ik deze week gehad door de combinatie van creativiteit en ondernemerschap. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven, maar deze situatie, nét voor de show, kende ik nog niet."

Lastig

Volgens Van den Krommenacker is het een lastige tijd voor ontwerpers. "Het is moeilijk voor een couturier om tweemaal per jaar een collectie te maken", zegt hij. "In alles moet van tevoren worden geïnvesteerd. De ateliers in Italië willen allemaal direct betaald worden, vanwege het economische klimaat daar. Daarbij komen nog eens de kosten van de shows en de marketing die erbij hoort. Daarom denk ik dat het voor jonge couturiers in deze tijd lastig wordt om nog te starten."

De pret-à-portercollectie is behalve in zijn zaak in 's-Hertogenbosch ook verkrijgbaar in geselecteerde winkels. Bovendien opent Van den Krommenacker vanaf 28 februari een pop-up winkel in de Bijenkorf in Amsterdam.